sâmbătă, 3 decembrie 2011

Doar pentru o vreme

          Intră în casă, îşi scoase pantofii de sport cândva albi şi lăsă bastonul vechi lângă uşă. Oftă.
 
 Întunericul serii îl făcu să aprindă luminile în garsoniera sa mică din Berceni. Dădu drumul radioului vechi pe care îl avea moştenire de familie, păstrat în bună stare de generaţii. Muzica clasică invadă camera albă în timp ce se aşeza la masă.

Deşi nu mai avea speranţe, lustrui totuşi oglinda veche, de nefolosit acum. Işi imagină că-şi vede chipul ridat de ani, ochelarii rotunzi, părul şi barba albe şi lungi. Surâse nostalgic. Se opri din curăţat când oglinda nu străluci deloc.

Dădu o raită şi prin colţul din dreapta unde îşi amenajase un mic birou. Prin fereastra din faţa lui putea vedea bulevardul pe care maşinile se scurgeau în ritm monoton. Praful se aşternuse iar pe colecţia de Rebus-uri vechi. Ei, Rebus doar pentru cine n-avea ochi să vadă. Sub coperţi erau ascunse tratate de alchimie, culegeri de vrăji şi altele asemenea. Doar el ştia să descifreze scrisul străin ajutându-se de lupa cu mâner de argint.

Merse în bucătărie şi alese un borcănaş din colecţia de mirodenii care-i ocupa un perete întreg. Avea nevoie de o poţiune restauratoare – salvie şi ghimbir – şi poate puţin rom din sertarul ascuns, unde îşi ţinea şi bagheta veche pe care n-o putea folosi în România. Exilul nu-i pria deloc.

Până şi numele şi-l schimbase. Nimeni nu îl înţelesese când se prezentase Merlin, aşa că devenise Marin.

Marin Popescu.
  
Nov.2011

Un comentariu: